Mäta, mäta, mäta?

Nu återkommer jag till ordet ”mäta” i sammanhanget ”mäta kunskaper”.

Jag anser att det som går att mäta inte är det viktigaste i en människas ”utbildning”. Det som går att mäta blir endast reproducerande, alltså ”avbildning”. Det mätbara behövs till vissa delar men får inte ta för mycket plats och tid från de färdigheter som krävs i en allt mer komplex värld.
Det som danar/formar människan och ger förändringar/utveckling på lång sikt kallas ”bildning”.  Ordet ”bildning” har samband med  ordet ”bilda” i den konkreta betydelsen forma, skapa. Människans utveckling blir aldrig avslutad och individen äger förmågan att bilda eller forma sig i en ständig rörelse genom livet.
Att mäta vid vissa bestämda tidpunkter under ett förlopp blir alltså godtyckligt, ja, rentav slumpmässigt. Alla människor har en egen ”tidsplan”, så att säga. Vad händer om individen inte passar in i tidsplanen men når nog så långt eller längre om tidpunkten för mätningen senareläggs?

Följaktligen anser jag att betyg, som innebär en mätning vid ett visst skede i en människas liv, inte är tillförlitligt. Om betyg måste finnas bör de komma så sent som möjligt i den växande människans liv. Dessutom är ett god självkänsla och ett gott självförtroende något av det mest grundläggande för människans utveckling i dess helhet. Tidiga betyg kan dessvärre påverka både självkänslan och självförtroendet negativt.
”Yngre barn har svårt att skilja på om betyget handlar om ens person eller ens prestation, säger betygsforskaren Alli Klapp.”

Ett annat viktigt inlägg om vad man mäter och vad man inte mäter kunde man läsa i Lärarnas Tidning.

Vad mäter vi?

IMG_1514

Annonser
Det här inlägget postades i Tankar, Viktigt! och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.