På vad/vem vilar mitt lärarskap no 2: KASAM

7736894556_1a310ee72c_bLärarskap = Skapa lärande!

Jag inspireras starkt av Aaron Antonovsky och hans teorier kring det han kallar KASAM: Känsla Av SAMmanhang. KASAM innebär att det du gör/lär ska skapas i ett sammanhang, vara begripligt och hanterbart. Det allra viktigaste är att det är meningsfullt.

Antonovsky menar att delaktighet leder till meningsfullhet.  Man måste förstå vad uppgiften består i (begriplighet) för att uppleva att man har resurser för att klara det och veta vilka resurser som är lämpliga att använda (hanterbarhet). Motivation och engagemang är förutsättning för att söka efter de resurserna (meningsfullhet).

Det gäller för dig som pedagog att tillsammans med dina elever skapa de förutsättningar som ger sammanhang och där elever är involverade i sitt eget lärande och kan hantera de resurser som krävs och planera hur man kan gå till väga.

Jag är stor förespråkare för att ordet ”begripa” ska tolkas bokstavligt och jag jämför även med ordet ”fatta”. Att använda konkretisering i största möjliga mån främjar lärande. Du måste först gripa/greppa/fatta för att förstå ett begrepp på en abstrakt nivå. (Om det inte går att få fram konkreta föremål bör bilder/filmer användas i hög grad. (Du vet: ”En bild säger mer än tusen ord”!)

Skärmavbild 2015-11-09 kl. 20.42.44

I boken ”Hälsans mysterium” myntar Antonovsky begreppet ”salutogenes” vilket fritt översatt kallas friskfaktorer (alltså i motsats till riskfaktorer.) Som pedagog gäller det att skapa just det meningsfulla  och hälsofrämjande sammanhanget för lärande i stort och smått.
Har man hög grad av meningsfullhet ser man ett problem/en arbetsuppgift som en utmaning. Man är inställd på att söka en mening  och lära sig av det. Allra bäst är det om lärandet sker i ett socialt sammanhang.

Läs mer om det i inlägget om Lev Vygotskij!

På vad/vem vilar mitt lärarskap no 1: Lev Vygotskij

Ghana 2013-14 Kumasi 187

 

Annonser
Det här inlägget postades i Lärarskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.